Over ons

Advocaten Zonder Grenzen in een paar data

1992

Lanceerden advocaten en stafhouders van verschillende landen het idee van Advocaten Zonder Grenzen. Een groep Belgische advocaten concretiseerde het concept en enkele maanden later werd ASF opgericht te Brussel.

1992-1996

De eerste missies voor onmiddellijke bijstand in het kader van het project Solidariteit en verdediging (vervolgens omgedoopt tot Advocaat voor advocaat). ASF biedt bijstand en/of verdediging aan personen die zich niet kunnen verdedigen voor een onafhankelijke rechtbank en die worden geconfronteerd met flagrante schendingen van de mensenrechten. ASF komt tussen in dergelijke dossiers in Albanië, Brazilië, Bolivië, Burundi, Chili, Cuba, Spanje, Guinee, Noord-Ierland, Libanon, Marokko, Mauritanië, Palestina, Rusland, Sierra Leone, Syrië, Togo, Tunesië, Turkije, enz.

1994

Volkerenmoord in Rwanda.

1996

Start van het project Recht voor iedereen in Rwanda. Opening van de eerste ASF-bureaus in Rwanda. Nu de vereniging ook vestigingen heeft in het buitenland, krijgt ze het statuut van vzw (vereniging zonder winstoogmerk).

1998

In januari gaat Recht voor iedereen in Burundi van start met ondersteuning van de Belgische en Franse ontwikkelingssamenwerking. ASF wordt een effectieve internationale beweging: er worden verkenningsmissies ondernomen in Ierland, India, Ecuador, Spaans Baskenland, Oeganda en Libië. ASF neemt deel aan de Conferentie van Rome en wordt lid van de Coalitie voor het Internationaal Strafhof.

1999

Opening van een ASF-bureau in Burundi met een programma voor rechtsbijstand.

In het kader van de Balkanoorlog, organiseert ASF verschillende missies in Kosovo.

2000

Opening van een ASF-bureau in Kosovo. ASF breidt haar actieprincipes uit.

Aanvang van de Gacaca-rechtbanken in Rwanda voor de berechting van diegenen die verdacht worden van genocide: ASF wordt verzocht om technische hulp te bieden aan het Hooggerechtshof van Rwanda om de burgers het nieuwe Gacaca-systeem uit te leggen.

2001

Afsluiting van een project voor rechtsbijstand in Rwanda: de fakkel wordt doorgegeven aan de Rwandese Balie. Een team van ASF blijft echter de “processen voor volkerenmoord” volgen en blijft opleidingen en bijscholingen voorzien voor magistraten.

2002

Opstart van een ASF-programma in Israël en Palestina.

Opening van een bureau in de Democratische Republiek Congo.

Opening van een bureau in Oost-Timor.

2003

ASF ontvangt de Prijs van de Democratie en behoort tot de vijf finalisten die genomineerd zijn voor de Vredesprijs van Ieper.

2004

ASF ontvangt de “Prijs voor solidariteit” van de krant De Standaard

2005

ASF wordt tot Vredesambassadeur 2005 uitgeroepen door de organisatie Pax Christi Vlaanderen.

2006

Het project Solidariteit en verdediging wordt omgedoopt tot Advocaat voor advocaat.

2007

Opening van een bureau in Oeganda.

ASF ontvangt de eerste prijs van de CCBE voor Mensenrechten voor Europese Advocaten.

2008

Verkenningsmissie in Nepal.

24 september: vernissage voor de tentoonstelling ROOM for JUSTICE van ASF in het Justitiepaleis te Brussel.

27 november: het eerste seminarie binnen de reeks Recht in een geglobaliseerde economie: een uitdaging voor de advocaat in Brussel.

2009

Opening van het eerste proces voor de Kamer van eerste aanleg van het ISH (Zaak Thomas Lubanga).

De tentoonstelling ROOM for JUSTICE van ASF wordt voorgesteld in Antwerpen, Brugge, Luik, Charleroi en Amsterdam.

5 seminaries in de reeks Recht in een geglobaliseerde economie: een uitdaging voor de advocaat worden georganiseerd in Antwerpen, Brugge, Luik, Charleroi en Amsterdam.

ASF ontvangt de prijs “Recht en Duurzaamheid” die wordt uitgereikt door de Vlaamse Juristenvereniging voor het initiatief Regelrecht voor Fair Trade.

2010

Lancering van het International Legal Network van ASF.

Luc Walleyn, lid van de Raad van Bestuur van ASF, ontvangt de VRG-Alumniprijs uitgereikt door de oud-studenten van de Rechtsfaculteit van de KUL “aan een alumnus […] die zich maatschappelijk bijzonder onderscheiden heeft”.

ASF lanceert een nieuw multinationaal project, Promoting the Rome Statute and Enhancing the Effectiveness of the ICC.

Onder de betrokken landen behoorden de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Burundi, Colombia, Oost-Timor, Nepal, Guatemala, Tsjaad, Guinea, Kenia en Zimbabwe.

ASF neemt deel aan de eerste Conferentie ter herziening van het Statuut van Rome in Kampala (Oeganda).
Opening van een bureau in Nepal.

2012

Lancering van een project ter ondersteuning en bescherming van advocaten en andere mensenrechtenverdedigers in het gebied van de Grote Meren en Oost-Afrika vanuit Arusha tot Kenia.

ASF ontvangt een erediploma van de balie in Bujumbura voor het werk dat ASF al meer dan 10 jaar geleverd heeft om rechtstoegang te verzekeren voor de meest kwetsbare mensen in Burundi.

Eerste gevangene en beschuldigde van het ICC, Thomas Lubanga, vroeger Congolese militieleider, wordt veroordeeld voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

Het International Legal Network van ASF verwelkomt zijn 500ste lid.

Start activiteiten van ASF in Tunesië.

Lancering van een project ter verbetering van de sociale en juridische bijstand voor minderjarigen in N’Djamena, Tsjaad.

2014

Lancering van het Kalima project voor de bevordering en bescherming van de persvrijheid en de vrije meningsuiting in Egypte, Marokko en Tunesië.

Lancering van een nieuw project in Tsjaad.

Lancering van een proefproject rond ‘Rule of Law Centres’ in Myanmar.

Lancering van een onderzoeksproject rond rechtstoegang en ontwikkeling. Doel: de impact van de activiteiten van ASF en de relatie tussen rechtstoegang, rechtsstaat en economische en sociale ontwikkeling in de landen waar wij actief zijn, in kaart te brengen.

2015

Lancering van ASF projecten in het Centraal-Afrikaans Republiek en in Zambia.

ASF en de Burundese advocaten mobiliseren zich om de rechten te verdedigen van de personen die werden aangehouden tijdens de betogingen die plaatsgrepen na de aankondiging van president Nkurunziza dat hij een derde ambtstermijn beoogt.

ASF draagt bij tot het opstarten van een Fonds ter bescherming van de verdedigers van de mensenrechten.

ASF en FTDES dienen het eerste dossier van “Région victime” in bij de instantie die in Tunesië belast is met de behandeling van misdaden uit het verleden.

2016

Als gevolg van de door ASF opgezette uitwisselingswerkgroepen ondertekenen zeven organisaties het eerste gemeenschappelijk statuut voor parajuristen in Tsjaad.

Een congres over de overgangsjustitie in Tunesië brengt het maatschappelijke middenveld, de politieke instanties en autoriteiten en de organisaties die de belangen van de slachtoffers verdedigen, bijeen.

ASF en REDRESS plaatsen de slachtofferschadeloosstellingskwestie op de agenda in Oeganda.

ASF voert verschillende studies uit waarbij actoren en gedetineerden worden ondervraagd over hun hechteniservaring in de DR Congo en in Tsjaad.

ASF organiseert in Brussel de conferentie “Lawyering for Change” over de veranderingen die het recht mogelijk maakt.
ASF ontvangt de internationale prijs Henri La Fontaine.

ASF is betrokken bij de regeling van gemeenschapsconflicten door de verwezenlijking van een actieonderzoek in Centraal Kongo en een studie over de natuurlijke rijkdommen in Tsjaad.

2017

De zetel van ASF betrekt nieuwe kantoren.

ASF bekomt een belangrijke vijfjaarlijkse financiering bij de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

ASF herneemt haar activiteiten in Marokko en start voor het eerst een project op in Indonesië.

ASF nodigt voor haar 25-jarig bestaan 25 personen uit om te getuigen over het belang van de toegang tot het gerecht.