februari 6, 2012

AdZG gebruikt innovatieve manieren om de meest kwetsbaren te bereiken

NepalJuridische bijstandNews

Mahendranagar, 6 februari 2012 – Het is barkoud deze morgen in het westelijke Nepal. Gopi Parajuli (AdZG) en Anita Neupane (Legal Aid and Consultancy Centre) zoeken hun weg in het bussenpark. Met de typische Nepalese behulpzaamheid, vraagt een voorbijganger hen vriendelijk: “Zijn jullie op zoek naar de Advocatenbus? Daar is hij!” En hij wijst naar een klein voertuig waarop een boodschap geverfd is. Deze zogenoemde ‘microbussen’ worden dagelijks door duizenden Nepalezen gebruikt om naar hun werk te pendelen. De volgende boodschap staat op de bus: “Bent u juridisch kwetsbaar wegens uw economische situatie? Contacteer de Kanchanpur District Balie”.

Kanchanpur is een geïsoleerd district waar grote armoede heerst, vooral onder vrouwen. Een groot deel van de bevolking behoort tot de Dalit, de laagste rang binnen het kastenstelsel. Mensenrechtenschendingen zijn hier gewoon: huishoudelijk geweld, discriminatie en misbruiken door de lokale autoriteiten zijn er wijdverspreid.

AdZG ondersteunt ordes van advocaten in Kanchanpur en in vier andere districten om gratis rechtsbijstand aan de bevolking te bieden. De lokale advocaten engageren zich ertoe om de toegang tot het gerecht te verbeteren, maar uit onderzoek dat onlangs door AdZG in Nepal werd uitgevoerd, blijkt dat de mensen zelfs niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze diensten. Een eerste uitdaging is mensen te helpen de weg naar deze instanties voor rechtsbijstand te vinden.

“Dat is waarom wij sinds december 2011 een beroep doen op innovatieve manieren om de bevolking op de hoogte te brengen van hun rechten en hoe ze toegang hebben tot het gerecht” legt Julie Fournier, Hoofd van de Nepal missie, uit. “Wij maken onder meer gebruik van radioprogramma’s, openbare transportmiddelen en op de wekelijkse markt wordt met een riksja rondgereden om met een microfoon de boodschap van AdZG te verkondingen.”

Gopi en Anita zijn tevreden: de tekening op de bus ziet er goed uit en de mensen lijken er reeds vertrouwd mee. Nu kunnen ze beginnen nadenken over nieuwe originele manieren om de boodschap van AdZG te verspreiden.

A villager reading the message “Are you legally vulnerable because of your economic situation? Please contact the Kanchanpur District Bar Association” © ASF - J. Fournier
Een dorpeling leest de boodschap “Bent u legaal kwetsbaar wegens uw economische situatie? Gelieve de Kanchanpur District Bar Association te contacteren”. © AdZG – J. Fournier

Meer informatie over AdZG in Nepal

Partager

Ook te lezen

Congolese civil society alarmed by the lifting of the moratorium on the death penalty

ExPEERience Talk #14 - Hoe kunnen we het recht op land en natuurlijke hulpbronnen van inheemse volkeren beschermen? Analyse van de koolstofindustrie in Kenia

De toegang tot rechtsmiddelen in de mijnbouwindustrie van Tanzania verbeteren