ASF krijgt een gift van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking om te strijden tegen de mensenhandel in Tunesië

TunesiëMigratieNews

Wachtebeke (België) – Vandaag heeft Advocaten Zonder Grenzen een bijzondere gift van 50.000 euro ontvangen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De Belgische vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo, heeft persoonlijk een cheque overhandigd aan ASF in het kader van het solidariteitsevenement “Music for Life”.

De Vlaamse openbare radiozender Studio Brussel organiseert intussen al voor het twaalfde jaar op rij “Music for Life”. Dit evenement zamelt geld in voor de goede zaak via ludieke acties of op een meer institutionele manier. In totaal delen ongeveer 1.500 goede doelen het verzamelde bedrag.

De Belgische federale regering draagt elk jaar bij aan deze ontzettend populaire golf van solidariteit. Bij de organisaties die geld krijgen via Music for Life, hebben er twee een gift ontvangen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking: Kiyo, een ngo die actief is op het vlak van kinderrechten, en ASF.

Ik heb dit jaar beslist om het belangrijke werk van ASF te ondersteunen via Music for Life en de Warmste Week. In Tunesië draagt ASF bij aan de strijd tegen het fenomeen van mensenhandel, wat de derde meest lucratieve georganiseerde misdaad ter wereld is. Migranten zonder geldige papieren zijn hier bijzonder kwetsbaar voor”, verklaarde Minister De Croo bij deze gelegenheid (foto). “Met deze bijkomende bijdrage van 50.000 euro kan ASF meer mensen uit deze mensonterende levensomstandigheden halen”, ging hij verder.

Onze bewustmakingscampagne is enkele maanden geleden van start gegaan en informeert de Tunesische burgers over de realiteit van mensenhandel vandaag in hun land. Zo heeft ze de mentaliteit van mensen al kunnen veranderen. De gift die we ontvangen hebben zal ons toelaten om onze activiteiten nog versterken”, verheugt Chantal van Cutsem zich, algemeen directrice van ASF (links op de foto).

Oumayma Mehdi, projectcoördinatrice voor ASF in Tunesië, vult aan: “We hebben een team samengesteld van advocaten die specifiek zijn opgeleid om tussen te komen in dossiers over mensenhandel, en we hebben een handboek ontwikkeld over de toepassing van de wetgeving. We organiseren daarnaast opleidingen voor sociaal werkers die actief zijn binnen de opvangcentra voor slachtoffers. Ook stellen we momenteel een interventieprotocol op dat een optimale bescherming en ondersteuning zal garanderen voor de verschillende actoren. Dankzij deze nieuwe financiering zullen we ook het fenomeen van mensenhandel in Tunesië in kaart kunnen brengen, een documentaire realiseren, onze opleidingen uitbreiden naar het personeel van de Nationale Instantie voor de Strijd tegen Mensenhandel, en een referentiewebsite bouwen. Al deze aspecten zullen bijdragen aan de bescherming en bevordering van de mensenrechten in het land.”

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking is een van onze belangrijkste technische en financiële partners. Ons project tegen mensenhandel in Tunesië geniet ook de steun van de Europese Unie. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met het Tunesische Forum voor Economische en Sociale Rechten en met de organisatie NOVACT.

Ook u kan Advocaten Zonder Grenzen ondersteunen! Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Alvast bedankt!

Foto © Studio Brussel