februari 29, 2012

“De zaak Chebeya”: rechtvaardigheid op het groot scherm

Congo (de Democratische Republiek)MensenrechtenverdedigersNews

Brussel, 29 februari 2012 – Ter gelegenheid van het verschijnen van de  documentaire “De zaak Chebeya, een staatsmisdaad?”, vandaag in de Belgische bioscoopzalen herhaalt Advocaten Zonder Grenzen de nood naar de onpartijdigheid van justitie in Congo. De film van de Belgische regisseur Thierry Michel behandelt het strafproces tegen de mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van mensenrechtenactivist Floribert Chebeya. Voor AdZG vormt de documentaire eens te meer aanleiding om te benadrukken dat het nog steeds lopende proces eerlijk blijft, in het belang van zowel de familieleden als voor de slachtoffers en beschuldigden.

Naast de belangen van de nabestaanden (van Chebeya en zijn chauffeur), heeft het dossier een hoge symbolische waarde, gezien de persoonlijkheid van de Congolese mensenrechtenactivist (Chebeya leidde de NGO “De stem van de stemlozen”) maar vooral door het belang van dit proces en de druk die gelegd wordt op het gerecht in Congo. “Dit proces dient te worden voortgezet zonder enige druk van de overheid, maatschappelijke organisaties of betrokken partijen”, zegt Francesca Boniotti, directeur-generaal van Advocaten Zonder Grenzen (AdZG). De beschikbare materiële en juridische middelen moeten leiden tot het vaststellen van de doodsoorzaak van Chebeya, en tot de mogelijke verantwoordelijke personen. Ten slotte moet de procedure de legitieme belangen en rechten van alle partijen garanderen.

Floribert Chebeya werd dood aangetroffen in zijn auto op 2 juni 2010 in Kinshasa. Het lichaam van zijn chauffeur, Fidele Bazana, is nog steeds niet gevonden. Bij het eerste vonnis in juni 2011 door een militaire rechtbank had AdZG het opleggen van de doodstraf tegen een aantal verdachten betreurd.

Na deze uitspraak, is het proces in beroep en zal de hele instructie opnieuw gedaan worden. AdZG vertegenwoordigt in de procedure het belang van een aantal burgerlijke partijen (met inbegrip van de broers van Chebeya). Gelet op deze verantwoordelijkheid kan AdZG geen commentaar geven op de kern van de zaak. Maar, ” AdZG is sinds 10 jaar actief in de strijd tegen straffeloosheid in Congo, en precies dit betekent dat de zoektocht naar de waarheid voor ons belangrijker is dan rechtvaardigheid tegen elke prijs”, zegt Francesca Boniotti.

Volgens  filmregisseur Thierry Michel (“Congo River”, “Katanga Business”,…) zal zijn film over de Chebeya zaak een grondig opleiding en sensibiliseringswerk zijn. Dit met betrekking tot problemen aangaande het gerecht, conflictoplossing en vrede tussen de politieke actoren en de verschillende sociale lagen van de Congolese bevolking.

Advocaten zonder Grenzen doet mee aan verscheidene debatavonden georganiseerd door de Balies naar aanleiding van de uitgave van de film in Brussel en Wallonië.

Voor meer informatie over de film

Voor meer informatie over AdZG in DR Congo

Partager

Ook te lezen

Congolese civil society alarmed by the lifting of the moratorium on the death penalty

ExPEERience Talk #14 - Hoe kunnen we het recht op land en natuurlijke hulpbronnen van inheemse volkeren beschermen? Analyse van de koolstofindustrie in Kenia

De toegang tot rechtsmiddelen in de mijnbouwindustrie van Tanzania verbeteren