Het recht op huisvesting van Palestijnen in Oost-Jeruzalem wordt niet gerespecteerd

IsraëlEconomische, sociale en culturele rechtenNews

Brussel, 7 juni 2011 – De schending van het recht op huisvesting van Palestijnen in Oost-Jeruzalem heeft zware gevolgen voor het leven van Palestijnse families en schendt ook het Internationaal Recht, besluit het rapport van AdZG. Het rapport, gepresenteerd op 31 mei 2011 in Brussel, is het resultaat van een observatiemissie uitgevoerd door een delegatie van Engelse advocaten in Sheikh Jarrah, een buurt in Oost-Jeruzalem.

Sinds de start van de Israëlische bezetting en de annexatie van Oost-Jeruzalem in 1967 zijn de Palestijnse vluchtelingen in Sheikh Jarrah het doelwit van uitzettingsprocedures. De huizen van 60 Palestijnen werden reeds onteigend en niet minder dan 500 anderen riskeren hetzelfde lot van een verplichte uitzetting. Volgens het Vierde Verdrag van Genève is het deporteren van de huidige bevolkingsgroep of het verplaatsen van eigen bevolking binnen een bezet gebied verboden voor de bezetter. “ In Oost-Jeruzalem, inclusief in Sheikh Jarrah, werden dergelijke maatregelen genomen door de Israëlische autoriteiten”, stelt het rapport vast dat gepresenteerd werd tijdens een seminarie georganiseerd door AdZG. De situatie in Sheikh Jarrah toont aan dat Israël zich niet aan zijn verplichtingen tegenover het Internationaal Recht houdt. Meer nog, de gebeurtenissen zijn “een integraal deel van Israëls illegale nederzettingenpolitiek in het Bezette Palestijnse Gebieden (BPG)”.

Een ander punt dat in de kijker werd gezet door het rapport is de manier waarop de uitzettingen gebeuren. De Israëlische politie voert uitzettingen en afbraken uit met de inzet van onproportioneel grote politiemachten, sluit wegen en toegangspunten af en scheidt familieleden met onnodig geweld. “Wanneer ze [het Israëlische leger] ons uit ons huis kwamen zetten, leek het hele gebeuren op een oorlogscène”, vertelt een Palestijnse vrouw de delegatie. “Het was 4 uur ’s ochtends. Binnen het uur hadden de kolonisten ons huis bezet en waren ze onze spullen aan het gebruiken”, zei ze. Het resultaat is dat deze gezinnen zonder onderdak noch hulp van de bezettende Israëlische overheid komen te zitten.

In Sheikh Jarrah is er “een hardnekkige schending van het zelfbeschikkingsrecht gaande, wat een essentieel onderdeel van het Internationaal Recht is”, zegt een advocaat werkende bij het Europese Hof van Mensenrechten en lid van de delegatie. Het rapport besluit dat de onderliggende reden voor de nederzettingenpolitiek van Israël in Oost-Jeruzalem politieke motivaties bevat: de Israëlische territoriumuitbreiding en bestemmingsplannen hebben als doel een Joods demografisch overgewicht te bekomen, met als gevolg een zware huisvestingcrisis bij de Palestijnse families.

Vandaag wonen er 190.000 Israëlische kolonisten in vestigingen in Oost-Jeruzalem.

Het AdZG programma in Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden heeft als doel het promoten van respect voor en het bekrachtigen van het Internationaal Recht door middel van capaciteitsversterking van mensenrechtenadvocaten en van maatschappelijke organisaties. Het rapport gebeurde op verzoek van lokale advocaten en NGO’s en bevat de conclusies van een observatiemissie uitgevoerd in december 2010.

Het volledige rapport over het recht op huisvesting en de aanbevelingen zijn terug te vinden op: Enforcing housing rights: the case of Sheikh Jarrah (pdf in het Engels).

Zie ook artikel “Oost-Jeruzalem is niet hartje Tel-Aviv”