Uitspraak Chebeya zaak : de Congolese gerechtigheid moet kiezen of delen

Congo (de Democratische Republiek)MensenrechtenverdedigersNews

Brussel, 24 juni 2011 – Voor Advocaten Zonder Grenzen, dat de broers en zussen van de mensenrechtenactivist Floribert Chebeya vertegenwoordigt, brengt de uitspraak van 23 juni 2011 door het Congolese Militaire Gerecht weinig antwoorden op de omstandigheden rond de moord op Chebeya op 1 juni 2010 en de verdwijning van zijn chauffeur Fidèle Bazana.

Er blijven enkele belangrijke schemerzones bestaan, met name de echte oorzaak achter het overlijden en de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen in deze zaak. Zo zijn er nog drie beklaagden op de vlucht. Alle slachtoffers wachten nu met ongeduld op de beroepsfase van het proces die aanvullende antwoorden moet geven die van essentieel belang zijn voor het ontdekken van de waarheid.

Alhoewel het Congolese gerecht elke betrokken partij in het proces de mogelijkheid heeft gegeven zich te verdedigen, is voor AdZG het verdict teleurstellend voor allen die strijden voor de afschaffing van de doodstraf in DR Congo. De nieuwe Congolese Grondwet (daterend van 2005) heeft namelijk alle verwijzingen naar de doodstraf geschrapt en verschillende internationale conventies waar Congo deel van uitmaakt, verbieden de doodstraf.

Nota : AdZG is een internationale NGO gevestigd in Brussel. AdZG heeft al 10 jaar een permanente missie in DR Congo ; hun acties zijn gericht op het verbeteren van de rechten van slachtoffers van internationale misdaden, massaal seksueel geweld, en martelpraktijken ; AdZG implementeert programmas die de toegang tot het recht voor de zwaksten bevorderen. Wat de zaak Chebeya betreft, coordineert AdZG de vertegenwoordiging van de broers en zussen van de overleden activist door hun twee Congolese advocaten te ondersteunen. 

Zie ook onze missie in Congo.