Rabat/Brussel, 15 januari 2016 – De Marokkaanse mensenrechtenactivist Hicham Mansouri zal op 17 januari vrijkomen na een veroordeling tot een gevangenisstraf van tien maanden en een boete van 20.000 dirham voor medeplichtigheid aan overspel. Advocaten Zonder Grenzen (ASF) maakt zich zorgen over de praktijk van gerechtelijke intimidatie aan het adres van voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. Naar aanleiding van de publicatie van het observatierapport van het proces wijst de ngo er nogmaals op dat het heel belangrijk is dat het recht op verdediging en de voorwaarden voor een eerlijk proces worden gerespecteerd.
Op 17 maart 2015 forceerden een tiental politieagenten in burger de deur van de verblijfplaats van de heer Mansouri in Rabat. Op het moment van de arrestatie kreeg de heer Mansouri geen enkel aanhoudingsbevel te zien. Hij werd in elkaar geslagen, ter plaatse uitgekleed en vervolgens aangehouden, alvorens hij in afwachting van zijn proces in voorlopige hechtenis werd geplaatst. Bovendien kon de heer Mansouri tijdens de eerste 24 uur van zijn gevangenschap geen contact opnemen met zijn familie of zijn advocaat.
Op 30 maart 2015 veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Rabat de heer Hicham Mansouri uit hoofde van het Marokkaanse wetboek van strafrecht tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden en een boete van 20.000 dirham (ongeveer 2.000 euro) voor medeplichtigheid aan overspel.
ASF organiseerde via een advocaat die lid is van het International Legal Network van ASF, een gerechtelijke observatie van het proces. Deze interventie kaderde in het ASF-project ‘Kalima’, dat de vrijheid van meningsuiting en de bescherming van journalisten en bloggers in Marokko, Tunesië en Egypte wil bevorderen.
Naar aanleiding van de vrijlating van de heer Mansouri publiceert ASF het observatierapport van zijn proces. Het rapport werpt een aantal cruciale vragen op rond wat wordt geacht een eenvoudige zedenzaak te zijn. Waarom werd de verdachte in voorlopige hechtenis geplaatst? Waarom hebben de juridische autoriteiten deze zaak zo snel behandeld? Waarom hebben de veiligheidsdiensten tijdens de zittingen zulke veiligheidsmaatregelen genomen?
“Die verschillende maatregelen zouden te maken kunnen hebben met de politieke dimensie van deze zaak. Hicham Mansouri is een mensenrechtenactivist, die bekendstaat voor zijn engagement voor de bevordering van de burgerlijke vrijheden en in het bijzonder van de persvrijheid. Dit proces is geen geïsoleerd geval. Het gebeurt spijtig genoeg regelmatig dat men verdedigers van de vrijheid van meningsuiting in hun werk probeert te belemmeren met gerechtelijke vervolgingen”, analyseert Chantal van Cutsem, strategisch coördinatrice bij ASF voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Twee weken na zijn vrijlating zal de heer Mansouri opnieuw voor de rechtbank van eerste aanleg van Rabat moeten verschijnen, samen met zes andere mensenrechtenactivisten en journalisten. Wegens hun activiteiten voor de verdediging van de mensenrechten worden ze beschuldigd van een ‘aanslag op de staatsveiligheid’.
“Nu het proces van de activisten weldra van start gaat, is de gerechtelijke intimidatie aan het adres van voorvechters van de vrijheid van meningsuiting en verdedigers van de mensenrechten onrustwekkend”, zegt Chantal van Cutsem.
ASF wijst er nogmaals op dat het heel belangrijk is dat het recht op verdediging, de voorwaarden voor een eerlijk proces en de internationale standaarden worden gerespecteerd.