ASF sluit zich aan bij meer dan 160 maatschappelijke organisaties, verdedigers van de mensenrechten en het milieu, activisten en andere belanghebbenden die ‘neen’ zeggen tegen het Omnibusvoorstel van de EU!
Op 8 november 2024 kondigde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, aan dat ze een voorstel zou indienen om drie belangrijke pijlers van de Europese Green Deal te wijzigen via Omnibuswetgeving:
- de richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid (CSDD: Corporate Sustainability Due Diligence),
- de richtlijn inzake verslaglegging over maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive)
- de Europese Taxonomieverordening.
De Europese Unie moet leiderschap tonen als het gaat om de bescherming van mensenrechten, het milieu en het klimaat, en moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijkheden niet nog meer verzuimen.
Hoewel een aantal van de grootste bedrijven in 2023 recorddividenden hebben uitgekeerd, schieten hun investeringen ernstig tekort om de overgang naar duurzame en veerkrachtige bedrijfsmodellen te garanderen. Overal ter wereld hebben Europese bedrijven via hun complexe toeleveringsketens nog steeds impact op een hele lijst mensenrechten en fundamentele vrijheden, waaronder arbeidsrechten, het recht om gevrijwaard te blijven van gedwongen arbeid en het recht op een schoon, gezond en veilig milieu.
Ursula von der Leyen dreigt met dit voorstel de lopende hervormingen te ondermijnen. Het creëert veel onzekerheid voor landen die het transitieproces al in gang hebben gezet, terwijl bedrijven die zich niet hebben voorbereid om aan deze wetten te voldoen worden beloond.
Verschillende landen buiten de EU hebben al verplichte wetten voor due diligence op het gebied van mensenrechten ingevoerd of zijn daarmee bezig, of hebben specifiekere wetgeving wat betreft moderne slavernij of kinderarbeid. Dat is onder andere het geval in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen, Australië, Zuid-Korea, Mexico, Brazilië, Japan en Canada.
De Europese Unie is gebaseerd op de waarden van democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en respect voor mensenrechten. Die beginselen zijn vastgelegd in het EU-Verdrag en het EU-Handvest van de grondrechten. De EU mag de vooruitgang die met de Europese Green Deal is geboekt niet ongedaan maken, maar moet juist een race naar de top aanmoedigen. Daarbij moet ze de mensenrechten, het milieu en het klimaat beschermen en de stakeholders een gelijk speelveld bieden dankzij duidelijke verwachtingen, rechtszekerheid en exhaustieve en tijdige richtlijnen voor de implementatie.
Laten we ook de beoordeling die de vorige Commissie onder het voorzitterschap van Ursula von der Leyen heeft gemaakt niet uit het oog verliezen: het concurrentievermogen van de EU ligt in haar vermogen om een stabiel regelgevingskader te bieden in het kader van de Europese groene markt, gericht op duurzaamheid en ecologische transitie, twee elementen waaraan consumenten over de hele wereld steeds meer waarde hechten.
Het terugschroeven van dit EU-kader voor duurzame ontwikkeling komt op een moment dat de verantwoordelijkheid van bedrijven van doorslaggevend belang is.
Als leden van het maatschappelijk middenveld, mensenrechtenverdedigers, klimaat- en milieuactivisten en vakbonden roepen we de Europese Commissie op om deze Europese wetten over verantwoord ondernemen actief te beschermen, het officiële tijdsschema voor de transitie en implementatie ervan te herbevestigen en volledige transparantie te geven over het Omnibusproces.
Een stap terug zou:
🔴 het risico met zich meebrengen dat de normen voor de waardeketen naar beneden worden bijgesteld, waardoor uitbuiting en milieuschade toenemen;
🔴 bedrijven belonen die zich niet hebben voorbereid om aan deze wetgeving te voldoen, terwijl het landen die deze wetten wel al toepassen destabiliseert;
🔴 de vooruitgang die geboekt is door #EUGreenDeal ondermijnen in plaats van een race naar de top aan te moedigen.
We roepen voorzitter Ursula von der Leyen en de Europese Commissie daarom op om:
✅ deze Europese wetten over verantwoord ondernemen actief te beschermen.
✅ het officiële tijdsschema voor de transitie en implementatie te bevestigen en respecteren.
✅ volledige transparantie te bieden over het verloop van Omnibus.
Bij de bescherming van mensenrechten, het milieu en het klimaat moet de EU het voortouw nemen!