Brussel/Bukavu, 12 januari 2012 – Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) is verontrust over de opleving van geweld die de gewone bevolking treft in het Oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Sinds het begin van het jaar, hebben FDLR milities al gewelddadigheden begaan. In de provincies Noord- en Zuid-Kivu heeft dit tot nu toe geleid tot minstens 45 doden en veel anderen slaan op de vlucht. AdZG roept op een einde te maken aan de onschendbaarheid van de daders van deze misdaden tegen de menselijkheid.
De recente confrontaties waarbij het Democratisch leger voor Bevrijding van Rwanda (FDLR), verscheidende andere gewapende groepen en het Congolese leger betrokken zijn, eist een grote tol op de gewone bevolking, die extreem kwetsbaar en angstig is. De voornaamste slachtoffers zijn vooral de bewoners van kleine afgelegen dorpen. De inwoners die niet worden gedood, worden gemarteld en vrouwen verkracht. Hun huizen worden geplunderd en in brand gestoken.
AdZG, die de slachtoffers van internationale misdaden bijstaat voor zowel Congolese rechtbanken als het Internationaal Strafhof (ISH) in Den Haag, is bezorgd over de voortdurende onveiligheid. Terwijl deze gewelddadigheden tegen de bevolking worden geobserveerd, neemt AdZG akte van de beslissing van 16 december jongstleden van de ISH-rechters om de verdenkingen niet te bevestigen tegen de uitvoerend secretaris van het FDLR, M. Mbarushimana. Hij werd beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in het Oosten van Congo. In navolging van de beslissing werd hij vrijgelaten op 23 december.
“Hoewel er geen aantoonbare relatie is tussen oplaaien van het geweld en deze beslissing, versterkt het toch het idee dat misdadigers onschendbaar blijven”, verklaart Luc Meissner, projectcoördinator Internationaal Recht bij AdZG. “Deze vrijlating bevestigt het gevoel van onrecht dat reeds wordt gevoeld door een groot deel van de bevolking, dat slachtoffer is van de gevechten die voortduren in de regio”.
AdZG vecht al tien jaar tegen de onschendbaarheid van internationale misdaden. Haar teams zetten alles in gang om de rechten van de slachtoffers van misdaden begaan in de DRC te laten erkennen door Congolese rechtbanken en het ISH.
AdZG is sinds 2002 aanwezig in de DR Congo en voert projecten uit die de rechtstoegang van slachtoffers van internationale misdaden en andere schendingen van fundamentele rechten verbeteren.