ASF krijgt bijzondere, “muzikale” gift van Belgische Ontwikkelings-samenwerking

Steun ASF

Boom/Brussel – Op donderdag 24 december 2015 kreeg Advocaten Zonder Grenzen (ASF) een gift van 50.000 euro van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Vicepremier en Belgisch Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo overhandigde persoonlijk een symbolische cheque aan ASF  in het kader van het solidariteitsevenement “Music for Life”. Deze gift betekent waardevolle steun nu het voor ngo’s uit de sector van de ontwikkelingssamenwerking steeds moeilijker wordt om fondsen te werven.

Al tien jaar organiseert radiozender Studio Brussel “Music for Life”. Met het muziekevenement wil Studio Brussel geld inzamelen voor het goede doel. Een week lang kunnen luisteraars een plaat aanvragen als ze in ruil een goed doel steunen. Verder wordt er geld ingezameld via ludieke acties of via meer “institutionele” schenkingen. In totaal gaat het geld naar meer dan 1.000 goede doelen.

De federale Belgische regering steunt het populaire Music for Life elk jaar (meer dan 200.000 “likes” op de Facebookpagina.) Twee van de goede doelen van Music for Life mochten rekenen op een gift van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking: ASF en Artsen Zonder Vakantie.

We hebben beslist om een gift aan ASF te doen ter ondersteuning van hun werk voor een betere rechtstoegang in landen die net uit een oorlog komen en in transitielanden. ASF is actief in verschillende van onze partnerlanden zoals Burundi, Oeganda en DC Congo. Duurzame ontwikkeling is in die landen onmogelijk als de burgers hun fundamentele rechten niet kunnen uitoefenen“, zei minister De Croo bij die gelegenheid.

Deze gift is erg welkom want de toegang tot projectfinanciering wordt steeds moeilijker. Kwetsbare mensen hebben immers onze steun nodig“, zegt Chantal van Cutsem, strategisch coördinatrice bij ASF. “Voor slachtoffers van internationale misdaden, personen die illegaal worden vastgehouden, vrouwen of arme mensen betekent rechtstoegang een kans op een waardige toekomst.”

Smash for Life
Smash for Life

Er werd ook een toffe actie voor ASF georganiseerd in het kader van Music for Life. Een groep rechtenstudenten van de Thomas More-hogeschool (Mechelen) zette de actie op touw. Voor 2 euro konden bezoekers hun verontwaardiging uiten over alle schendingen van de mensenrechten en een bord op de grond gooien.

Elke solidariteitsactie telt. Van elke gift van 10 euro gaat 9 euro rechtstreeks naar onze acties bij de bevolking op het terrein, in samenwerking met onze partners“, besluit van Cutsem.

De acties van ASF worden hoofdzakelijk gefinancierd door institutionele donoren. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking is de op twee na belangrijkste technische en financiële partner, na de Europese Unie en de Britse Ontwikkelingssamenwerking.

Ook u kan Advocaten Zonder Grenzen steunen!

Coverfoto: Alexander De Croo overhandigde persoonlijk een symbolische cheque aan Chantal van Cutsem, strategisch coördinatrice bij ASF (rechts) © Studio Brussel, 24/12/2015