“Brons” voor AdZG-loper

Steun ASF

Brussel – 11 september 2013. Vrijdag 6 september jongstleden vond de Memorial Van Damme plaats te Brussel, voor veel atleten de laatste grote internationale atletiekmeeting van het seizoen. Het was een avond vol spektakel, toppers als Usain Bolt losten de verwachtingen in en nieuwe records werden gevestigd. Het was ook een memorabele avond voor Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) want rechtenstudent Gert-Jan Struye, die liep ten voordele van AdZG, kaapte namelijk de derde plaats weg op de 100 meter van zijn leven in een toptijd van 12”36!

De radiozender Studio Brussel gaf ter gelegenheid van de Memorial aan acht mannen en acht vrouwen de kans om 100 meter te sprinten ten voordele van een goed doel naar keuze. We ontmoetten Gert-Jan in de nasleep van zijn spannende wedstrijd.

Gert-Jan, hoe voelde het om voor de ogen van tienduizenden mensen de 100 meter van je leven te lopen?
G-J: Ongelofelijk! Het was al spannend om samen met Kim Gevaert [voormalig Europees kampioene op de 100m] te mogen trainen, maar sprinten terwijl de ogen van het volledige stadion op je gericht zijn, dat is onbeschrijfelijk. Nadat we onze opwarming voltooid hadden op het veldje waar ook de professionele atleten zich voorbereidden, werden me met een shuttle tot aan het stadion vervoerd en ten slotte de piste opgeleid. Als kandidaat-praeses van het VRG [Vlaams Rechtsgenootschap van de KU Leuven] heb ik al enkele keren voor een volle aula gestaan, maar een vol Koning Boudewijnstadion, dat is toch helemaal iets anders! Het geluid van 40 000 mensen die applaudisseren en je toejuichen is enorm. Het hele gebeuren is eigenlijk één grote rush. Het moment vanaf je uit de startblokken schiet tot je weer het stadion uitgeleid wordt, lijkt in enkele seconden voorbij.

Welke herinnering aan de race zal je nog lang bijblijven?
G-J: Het ogenblik voor de start, wanneer je wacht op het startschot is wel echt bijzonder. Je waant je volledig in je eigen wereldje, hoewel je op hetzelfde moment omringd bent door tienduizenden mensen die je elke beweging volgen.

Ben je tevreden met je prestatie?
G-J: Ik had het gevoel dat er meer in zat dan een derde plaats, dus ik vind het enigszins wel spijtig dat ik niet beter gepresteerd heb voor AdZG. Ik had vooral beter nog wat meer geoefend op de start, want ik was vrij traag uit de startblokken. Anderzijds is het wel een super gevoel om derde te eindigen op de Memorial Van Damme, en dat op dezelfde piste waar later op de avond Usain Bolt en Shelly-Ann Fraser-Pryce nog sprintten.

Heb je plannen om je in de toekomst verder in te zetten voor AdZG?
G-J: Met het VRG zijn we van plan dit academiejaar activiteiten te organiseren om Advocaten Zonder Grenzen te sponsoren. Met deze acties willen we de Leuvense rechtenstudent ook laten kennis maken met het werk van AdZG.

Wij danken Gert-Jan voor zijn toewijding aan Advocaten Zonder Grenzen en iedereen die Gert-Jan gesponsord heeft in de aanloop naar zijn 100m sprint. Er is namelijk meer dan 1000 euro bijeen gezameld ten voordele van AdZG, met speciale vermelding voor de Nationale Loterij en het advocatenkantoor Eubelius.

Hopelijk vormt dit initiatief een prelude voor gelijkaardige acties in de toekomst.

Lees ook de vorige webstory over Gert-Jan’s deelname aan de ‘100 meter van je leven’.

Foto bovenaan: Gert-Jan op de piste, klaar om te lopen voor rechtvaardigheid © G-J Struye / AdZG