De zaak Chebeya: symbolisch proces in het slop

Congo (de Democratische Republiek)MensenrechtenverdedigersNews

Kinshasa/Brussel, 19 juni 2013 – Een jaar nadat de zaak Chebeya in beroep van start ging, vreest Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) dat het proces zal vastlopen. De ngo roept de Congolese juridische overheden en alle betrokkenen op om ervoor te zorgen dat het proces zonder hindernissen of intimidaties kan verlopen.

Reeds maandenlang wordt het proces Chebeya in beroep vertraagd door een reeks debatten over procedurefouten. Zo ligt het proces sinds 7 mei 2013 stil omdat enkele burgerlijke partijen verzoeken om de zaak aan het Grondwettelijk Hof voor te leggen. “Het is echter in het belang van alle betrokken partijen dat die procedurekwesties snel worden afgehandeld, in naam van de gerechtigheid”, zo stelt Bahia Zrikem, vertegenwoordigster van AdZG in DR Congo.

Bovendien volgt AdZG de omstandigheden waarin het proces momenteel verloopt voortdurend op.

Het onderzoek naar het overlijden van Floribert Chebeya moet onmiddellijk, onpartijdig en diepgaand worden gevoerd. Het onderzoek naar de verantwoordelijkheid van Generaal John Numbi loopt nog. De broers en zussen van de heer Chebeya dienden in juli 2012 klacht tegen hem in en kregen nog steeds geen antwoord. “Die stilte van het krijgsauditoraat is een echte rechtsweigering”, stelt Bahia Zrikem vast.

Floribert Chebeya procès RDC Congo
Mevr. Adelaïde Chebeya, de zus van Floribert Chebeya (links op deze foto), heeft zich burgerlijke partij gesteld © ASF – B. Zrikem

Anderzijds werden advocaten die voor de burgerlijke partijen bij dit proces betrokken zijn, onlangs bedreigd en gehinderd in hun werk aan dit gevoelige dossier. Er moet een einde komen aan deze zeer ernstige feiten.

De inzet van het proces Chebeya is bijzonder groot voor de verdedigers van mensenrechten en hun organisaties, die omwille van hun activiteiten het slachtoffer zijn van misdrijven en onderdrukking, zowel in DR Congo als in andere Afrikaanse landen.

Floribert Chebeya, leider van de Congolese ngo La Voix des Sans Voix, werd op 2 juni 2010 in Kinshasa dood in zijn wagen aangetroffen. Al snel kwam uit verschillende elementen in het onderzoek de hypothese naar voor dat bij zijn dood meerdere militairen en de staatsveiligheid betrokken waren.

De Belgische ngo AdZG is al tien jaar actief in DR Congo en ondersteunt de verdediging van de broers en zussen van Floribert Chebeya.

Contact: Bahia Zrikem, vertegenwoordigster van AdZG in DR Congo

Foto bovenaan: Justin Chiba, een vertegenwoordiger van de ngo La Voix des Sans Voix, houdt een toespraak tijdens de herdenking van de derde verjaardag van van de dood van de Congolese activist © ASF/B. Zrikem