
Wanneer? Donderdag 5 juni 2025 – 13:00 (GMT+1, Tunis, Rabat, Bangui, Kinshasa, Niamey) | 14:00 (GMT+2, Brussel, Parijs, Rome) | 15:00 (GMT +3, Kampala, Nairobi)
Taal: Frans
Gratis webinar – Aanmelden verplicht
In Marokko en Tunesië maken gedragingen die verband houden met bestaansonzekerheid, marginalisatie of activisme nog steeds deel uit van het strafrecht. In het kader van de Campagne voor Decriminalisering van Armoede, Status en Activisme heeft Advocaten Zonder Grenzen (ASF) twee nationale enquêtes uitgevoerd (in Marokko en Tunesië) over de burgerperceptie van lichte misdrijven en alternatieve straffen. ASF nodigt u uit voor ExPEERience Talk #16 om kennis te nemen van de resultaten van deze enquêtes en de baanbrekende ideeën voor de hervorming van de wetgeving te delen.
De enquêtes werden uitgevoerd onder een representatieve steekproef qua geslacht, leeftijd, regio en socioprofessionele status. Het doel ervan was om de Marokkaanse en Tunesische publieke opinie te peilen over het strafbaar stellen van lichte overtredingen (gedefinieerd als ‘kleine inbreuken die de openbare orde niet verstoren, inbreuken die mensen criminaliseren om wat ze zijn: arm, gemarginaliseerd, enz.’) en alternatieven voor vrijheidsberoving;straffen die worden opgelegd in plaats van vrijheidsstraffen voor overtredingen waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat.
Deze overtredingen – zoals bedelen, ‘landloperij’ of bepaalde zedenmisdrijven – treffen vooral armen, thuislozen, migranten, LGBTQI+ personen en/of activisten. De wetten, die vaak een overblijfsel zijn uit het koloniale tijdperk, dragen bij aan het criminaliseren van bepaalde levenssituaties, en verergeren zowel de uitsluiting van bepaalde groepen als de overbevolking in gevangenissen. De resultaten van deze onderzoeken tonen een groeiende kloof tussen de juridische praktijk en de publieke opinie erover. Hoewel sommige overtredingen nog steeds als ernstig worden beschouwd, verwerpt de meerderheid van de ondervraagden het idee om mensen op te sluiten voor feiten die te maken hebben met bestaansonzekerheid.
De doelstellingen van ExPEERience Talk #16
- De resultaten van de enquêtes in Marokko en Tunesië presenteren en vergelijken
- Zorgen voor een beter begrip krijgen van de impact van deze strafrechtelijke bepalingen op gemarginaliseerde groepen
- Bespreken welke problemen er spelen bij de strafrechtelijke aanpak van lichtere strafbare feiten
- Ideeën uitwisselen over de richting van wetgevende hervormingen en het verbeteren van de praktijken binnen het rechtssysteem om te zorgen voor een rechtvaardiger rechtspraak.
Mis deze kans niet om meer te weten te komen over de perceptie van Marokkaanse en Tunesische burgers over lichte misdrijven en alternatieve straffen, en de impact van deze strafrechtelijke bepalingen op gemarginaliseerde groepen.