oktober 9, 2015

Het maatschappelijk middenveld in Tunesië beloond met de Nobelprijs voor de Vrede

TunesiëNewsTransitionele Justitie

ASF feliciteert haar Tunesische partners – de Tunesische Nationale Orde van Advocaten en de Tunesische Liga voor Mensenrechten. Samen met de vakbond UGTT en de confederatie van werkgevers UTICA mochten ze vandaag de Nobelprijs voor de Vrede 2015 in ontvangst nemen.

Het Nobelprijscomité heeft beslist dat de Nobelprijs voor de Vrede van het jaar 2015 naar het “kwartet voor nationale dialoog in Tunesië” gaat: de Tunesische Nationale Orde van Advocaten (Ordre National des Avocats de Tunisie – ONAT), de Tunesische Liga voor Mensenrechten (Ligue tunisienne pour la défense des Droits de l’Homme – LTDH), de algemene vakbond (Union générale tunisienne du travail – UGTT) en de confederatie van werkgevers in industrie, handel en ambacht (Union tunisienne de l’industrie, du commerce et de l’artisanat – UTICA).

Wij feliciteren deze vier organisaties. We werken met twee van deze organisaties samen om het vertrouwen tussen de Tunesische burgers en justitie te herstellen“, vertelt Antonio Manganella, Missiehoofd van ASF in Tunis.

De juryleden van het prestigieuze comité hebben gekozen om deze structuur uit het Tunesische maatschappelijk middenveld in de bloemetjes te zetten. “Het is een mooie erkenning van de rol die het maatschappelijk middenveld gespeeld heeft bij het democratische bestuur en de fundamentele bijdrage die het maatschappelijk middenveld kan leveren bij de politieke keuzes“, zegt Antonio Manganella.

Voor het Missiehoofd van ASF “bewijst het kwartet eveneens dat de organisaties van het maatschappelijk middenveld in staat zijn om hun agenda en hun specifieke belangen opzij te zetten ten voordele van het algemeen belang en op verdienstelijke wijze bij te dragen aan het politieke proces van het land“.

ASF feliciteert ook de Tunesische burgers met deze prestigieuze prijs. Deze prijs is in zekere zin een beloning voor hun houding sinds de Arabische lente die begon in 2011. Na een lange politieke crisis waarbij publieke persoonlijkheden werden vermoord, is Tunesië geslaagd voor zijn democratische test door een nieuwe grondwet goed te keuren en parlements- en presidentsverkiezingen te organiseren in een vreedzaam klimaat.

Vandaag staat het land nog voor tal van uitdagingen zoals de naleving van de mensenrechten, de goede werking van justitie en de rechtsstaat. ASF werkt sinds 2012 samen met de ONAT en de LTDH om justitie te observeren en te hervormen.

Foto © F.Belaid/AFP
Partager

Ook te lezen

Congolese civil society alarmed by the lifting of the moratorium on the death penalty

ExPEERience Talk #14 - Hoe kunnen we het recht op land en natuurlijke hulpbronnen van inheemse volkeren beschermen? Analyse van de koolstofindustrie in Kenia

De toegang tot rechtsmiddelen in de mijnbouwindustrie van Tanzania verbeteren