Nepalese vrouwen strijden voor hun rechten

NepalJuridische bijstandNewsVrouwenrechten

Nepal, 23 april 2014 – Als een man in Nepal zijn vrouw en gezin verlaat, komt de vrouw meestal in een hopeloze situatie terecht. Alle rechten die in de wet zijn vastgelegd worden structureel aan vrouwen ontzegd, met name eigendomsrechten, erfrechten en alimentatierechten. Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) speelt in samenwerking met lokale balies een cruciale rol om vrouwen bewust te maken van de wettelijke mogelijkheden om hun rechten op te eisen, maar ook om hen te begeleiden in juridische procedures.  

In de Nepalese samenleving wordt van een vrouw die gaat trouwen verwacht dat zij afstand doet van haar eigen familie en de familie van haar man aanvaardt. Ze wordt sterk afhankelijk van haar nieuwe familie, die haar enige bron van bestaansmiddelen, sociale zekerheid en sociale status wordt.

20140422_webstory_nepal
Malati Rajbanshi Lama, met dochter Jasmin Lama, legt haar zaak voor aan een door AdZG gesteunde rechtshulpkliniek © ASF – N. de Oliveira

Malati Rajbanshi Lama (zie foto) woont in een afgelegen dorp, zo’n 100 km van de hoofdstad Kathmandu. “Nadat mijn man me had verlaten, heb ik nooit financiële steun van hem gekregen voor mezelf of mijn kinderen. Mijn schoonouders weigeren het huwelijk te erkennen en hebben mij de toegang tot mijn huis verboden”, vertelt ze. “Mijn kinderen gingen naar school, maar nu kunnen ze dat niet meer, want onderwijs is erg duur”.

Met de hulp van een plaatselijk balie, gesteund door AdZG, werd Malati zich bewust van haar rechten en de mogelijkheid van juridische procedures. In de dichtstbijzijnde rechtshulpkliniek ontving ze juridische begeleiding en werd ze aangemoedigd om in de plaatselijke rechtbank een rechtszaak aan te spannen.

Malati woont nu in een blijf-van-mijn-lijfhuis met haar drie kinderen en ontvangt een dagvergoeding waarmee ze net genoeg heeft om haar gezin te onderhouden. Ze heeft een rechtszaak aangespannen voor scheiding van eigendommen, alimentatie en erkenning van de huwelijksband, wat in Nepal belangrijk is voor registratie en voor de burgerrechten van Malati en haar kinderen. Ze is nu in afwachting van de rechterlijke beslissing, die haar leefomstandigheden zal verbeteren: “We verwachten een beslissing van de rechtbank in de komende vijf maanden. Het duurt lang, maar mijn advocaten zijn positief”.

De activiteiten van AdZG om mensen bewust te maken van hun rechten, zoals mobiele klinieken, dorpsontwikkelingsgemeenschappen en bewustmakingsprogramma’s op de radio, zijn erop gericht informatie te bieden over de wet en juridische diensten aan mensen in kwetsbare situaties, zoals Malati.

Andere doelstellingen van AdZG zijn het vergroten van de vraag naar juridische diensten die worden geboden door de balies in arrondissementen, en lokale kantoren en advocaten beter in staat stellen kwetsbare en gemarginaliseerde mensen hulp te bieden.

Via rechtsbewustzijnsprogramma’s zoals radioprogramma’s, schoolprogramma’s en mobiele klinieken zijn meer dan een miljoen mensen bereikt in vijf arrondissementen in Nepal. 1.277 mensen hebben rechtstreeks gebruik gemaakt van juridisch advies, rechtsbijstand en waar nodig vertegenwoordiging in de rechtbank.

AdZG werkt nauw samen met de Nepalese advocatenorganisatie en met twee andere organisaties (*). Het project wordt gefinancierd door de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

(*) PPR (Forum for Protection of People’s Right) en LACC (Legal Aid & Consultancy Center)

Hoofdfoto: Malati Rajbanshi Lama © AdZG– N. de Oliveira