juni 13, 2013

Vlaamse advocaten lopen voor AdZG

Steun ASF

Brussel – Op 9 juni 2013 organiseerde de Orde van Vlaamse Balies (OVB) haar vierde Advocatenrun. Zo’n 450 advocaten en hun gezinnen verzamelden zich in de prachtige omgeving  van het Koloniënpaleis in Tervuren, nabij Brussel. Voor elke inschrijving schonk de OVB twee euro aan Advocaten Zonder Grenzen (AdZG). Op de dag zelf was AdZG ook aanwezig met een infostand om geïnteresseerden een woordje uitleg te geven.

“De OVB ondersteunt Advocaten Zonder Grenzen al jaren”, getuigt Eddy Boydens, voorzitter van de OVB. “Zo geven we financiële steun en proberen we AdZG bekender te maken bij de Vlaamse advocaten via onze nieuwsbrief en activiteiten. De Advocatenrun vormt daarom een goede gelegenheid om advocaten eens in een andere context te sensibiliseren voor AdZG”.

Een geïnteresseerde advocate schrijft zich in voor de nieuwsbrief van AdZG aan de infostand
Een geïnteresseerde advocate schrijft zich in voor de nieuwsbrief van AdZG aan de infostand © AdZG

De OVB heeft AdZG effectief een duwtje in de rug gegeven. Zo heeft de Orde per inschrijving twee euro aan AdZG geschonken. Dankzij de talrijke opkomst, krijgt AdZG hierdoor een mooi bedrag om haar projecten verder te ondersteunen. “Maar het gaat niet zozeer om de financiële steun. De OVB wil ook advocaten sensibiliseren over de situatie van mensenrechten en rechtstoegang in fragiele landen”, aldus voorzitter Bodyens. Zo bood een AdZG-infostand op het evenement de kans aan geïnteresseerden om de organisatie en haar projecten te leren kennen.

Francesca Boniotti, Algemeen directrice van AdZG: “We stellen het ten zeerste op prijs dat de OVB deelneemt aan het maatschappelijk debat en actief wil bijdragen tot het bevorderen van rechtstoegang voor rechtzoekenden”. Boydens bevestigde: “Hun rechtmatige belangen, zoals goede rechtshulp en onafhankelijkheid van advocaten, moeten verdedigd worden. Dit moet niet alleen in Vlaanderen gebeuren, maar in de hele wereld. Voor dit laatste, rekenen we op Advocaten Zonder Grenzen”.

Door de steun van de OVB aan AdZG, dragen in feite alle 10.000 Vlaamse advocaten bij tot de werking van de organisatie. Op die manier werken zij allen mee aan de belangrijke taak die advocaten overal ter wereld moeten spelen volgens voorzitter Boydens. “Zij moeten iedereen geven waar zij recht op hebben”.

Coverfoto: Eddy Boydens, voorzitter van de OVB, en Francesca Boniotti, Algemeen directrice van AdZG © AdZG
Partager

Ook te lezen

Congolese civil society alarmed by the lifting of the moratorium on the death penalty

ExPEERience Talk #14 - Hoe kunnen we het recht op land en natuurlijke hulpbronnen van inheemse volkeren beschermen? Analyse van de koolstofindustrie in Kenia

De toegang tot rechtsmiddelen in de mijnbouwindustrie van Tanzania verbeteren