20 kaarsjes voor de mensenrechten

Steun ASF

Brussel, 22 november 2012 – Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Zo’n 150 sympathisanten en donoren bliezen gisteren samen met AdZG de kaarsjes uit in het hartje van Brussel, waar de organisatie geboren en getogen is. AdZG neemt de gelegenheid aan om iedereen hartelijk te danken voor de steun die ze krijgt voor haar werk. Ze herinnerde er eveneens aan dat de promotie van de rechtstoegang van primordiaal belang blijft voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in fragiele landen in het Zuiden.

Stafhouders, advocaten, donateurs en andere sympathisanten van AdZG verzamelden gisteren in het ING Cultuurcentrum om twee decennia engagement te vieren. Het evenement met de naam ‘Let There Be Justice’ werd georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Let There Be Light’ van de kunstenaar Alfredo Jaar, gewijd aan mensenrechten.

“Het Recht is geen luxe, maar een basisbehoefte, net als toegang tot water,

Hafida Talhaoui, Robert de Baerdemaker & Francesca Boniotti
© Mathieu Parret

voeding en gezondheidszorg”, verklaarde de Voorzitster van de Raad van Bestuur van AdZG, Meester Hafida Talhaoui, bij de opening van deze nocturne. “Onrecht is ondraaglijk. Daarom nodigen we iedereen uit om dit aan onze zijde te bestrijden.”

Terwijl het geweld in Oost Congo de hoofdpagina’s haalt in de media liet de getuigenis van James Michel Songa, lid van het AdZG team in Oost Congo, een bijzondere indruk na bij de genodigden. “De wereld is wat hij is, men kan niet alles veranderen”, stelt James Michel Songa vast. “Maar we kunnen iets doen: het geweld beperken door de straffeloosheid van de uitvoerders van deze misdaden te bestrijden.”

AdZG organiseerde haar evenement met de steun van de bank ING. Dankzij deze medewerking kan ook elke advocaat een gift doen aan AdZG via het ING Privalis netwerk van agentschappen in alle justitiepaleizen in België. “We zijn heel dankbaar voor deze steun, net als alle giften die we krijgen van particulieren, Balies en donoren”, benadrukt Francesca Boniotti, Directrice van AdZG. “Dit stelt ons in staat om in alle onafhankelijkheid en neutraliteit hulp te bieden aan de vele slachtoffers van onrecht”.

Let There Be Light by Alfredo Jaar
© Vera Vanderelst

AdZG bestond bij haar ontstaan uit advocaten die vrijwillig gemobiliseerd werden voor ad hoc missies naar het terrein. Sindsdien breidde de organisatie haar takenpakket uit: sensibiliseringscampagnes over rechten, juridisch advies, ondersteuning in gevangenissen, opleidingen voor lokale advocaten en begeleiding van slachtoffers in toonaangevende dossiers. De ploegen van AdZG (zo’n 120 personen) zijn actief in een tiental landen waaronder Burundi, Nepal, DR Congo, Tsjaad en Tunesië. Ze ondersteunen vrouwen, minderjarigen in conflict met het gerecht, personen in illegale hechtenis, slachtoffers van seksueel geweld en van misdaden tegen de menselijkheid.

In 2013 zal Advocaten Zonder Grenzen de nadruk leggen op de toegang tot justitie als middel voor het verminderen van de armoede.

De nocturne werd mede mogelijk gemaakt

door de steun van ING Privalis