Advocaten Zonder Grenzen heeft actief deelgenomen aan de 2012-editie van de drie-jaarlijkse Advocatendag te Kortrijk op 11 mei. De Vlaamse Advocatendag, oftewel hét evenement bij uitstek voor elke advocaat in Vlaanderen, vormde een uitstekende gelegenheid voor AdZG om haar concrete activiteiten beter kenbaar te maken. De advocaten werden op opgeroepen om zich te engageren voor AdZG en zo te helpen gerechtigheid voor kwetsbare mensen in het Zuiden toegankelijk te maken.
AdZG werd precies twintig jaar geleden door een groepje Belgische en buitenlandse advocaten opgericht. Het is vanzelfsprekend dat de organisatie zich richtte naar haar “natuurlijke” achterban op de Advocatendag 2012 die ”grenzeloze advocatuur” als hoofdthema had.
Na de officiële opening van het evenement werd AdZG aangekondigd voor zo een 190-tal advocaten door Patrick Berben, voormalige stafhouder van de Balie van Hasselt. “Ik vind dat elke advocaat lid zou moeten worden van Advocaten Zonder Grenzen,” zei Meester Berben voordat hij het woord liet aan de AdZG-coördinatrice voor de regio van de Grote Meren, Chantal Van Cutsem.
Chantal Van Cutsem begon haar uiteenzetting met het doorbreken van de “mythes” rond AdZG. “Met 130 medewerkers in twaalf landen beogen we een duurzame impact op het gerecht,” legde Van Cutsem uit. Ze beklemtoonde hoe de advocaat centraal staat in het werk van de organisatie als ‘slachtoffer’ maar ook als ‘welvaartsschepper’, ‘pleiter’ en ‘rechtschepper’.
Vele aanwezige advocaten kwamen trouwens nadien teamleden opzoeken in de AdZG- stand, gratis aangeboden door de Orde van Vlaamse Balie.
“Ik had wel van AdZG gehoord, maar wist niet precies wat jullie acties inhielden,” vertelde een advocaat van de Balie van Brugge. “Ik wens mij in te schrijven als lid van jullie organisatie,” zei een andere advocaat uit Ieper.
De aanwezigheid van AdZG op de Vlaamse Advocatendag heeft de NGO toegelaten om informatie op een persoonlijke manier te verspreiden. “We hebben elke steun, hoe klein of groot ook, nu meer dan ooit nodig om onafhankelijk te kunnen blijven werken en om tegemoet te kunnen komen aan de noden wat betreft justitie voor de meest kwetsbare mensen in het Zuiden. ”We kijken alvast uit naar de volgende editie voor nieuwe boeiende ontmoetingen,” concludeert Chantal van Cutsem.