Oeganda: de eerste LRA-rebel verschijnt voor het ISH

OegandaInternationale JustitieNews

Kampala, Oeganda, 21 januari 2016 – Advocaten Zonder Grenzen (ASF) is blij met de bevestiging van de tenlastelegging betreffende Dominic Ongwen, een bevelhebber van de rebellengroep Lord’s Resistance Army (LRA), welke vandaag gehouden wordt ten overstaan van het Internationaal Strafhof (ISH). Als een organisatie waarbij slachtoffers centraal staan, denkt ASF dat dit de eerste stap is naar gerechtigheid voor de vele slachtoffers van een van de langstdurende conflicten in Oeganda. ASF hoopt dat het recht zijn loop krijgt, degenen die verantwoordelijk zijn worden gestraft en slachtoffers schadevergoeding en genoegdoening zullen ontvangen.

Dominic Ongwen, bekend onder zijn bijnaam witte mier, was de vermeende bevelhebber van de Sinia Brigade van de rebellengroep Lord’s Resistance Army (LRA) in Noord-Oeganda. Hij werd op tienjarige leeftijd ontvoerd door het LRA. Tijdens zijn jaren bij het LRA is hij blijkbaar in rang opgeklommen en heeft hij het tot bevelhebber van de rebellen geschopt. Hij wordt gepresenteerd als een van de LRA-bevelhebbers die verantwoordelijk is voor het vermoorden van meer dan 100.000 mensen en de ontvoering van 60.000 kinderen. Dhr. Ongwen is ook de eerste van 5 vermeende LRA-bevelhebbers die door het Internationaal Strafhof wordt vervolgd. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en van oorlogsmisdaden.

Bij de rechtszitting met betrekking tot bevestiging van tenlastelegging die vandaag plaatsvindt in Den Haag, zullen de rechters bepalen of er voldoende bewijs bestaat om substantiële gronden vast te stellen dat Dhr. Ongwen al deze misdaden heeft gepleegd die hem ten laste worden gelegd met betrekking tot de aantijgingen van de strafvervolging. “De getroffen gemeenschappen in Noord-Oeganda wachten het begin van dit proces nu al heel lang af”, verklaart Dorah C. Mafabi, hoofd van de missie van ASF in Oeganda. “Een groot deel van de slachtoffers is op zoek naar de waarheid en wil dat de overtreders tot verantwoording worden geroepen voor de wreedheden die ze hebben begaan. De slachtoffers willen ook genoegdoening en compensatie voor wat ze tijdens het conflict zijn kwijtgeraakt.

ASF vindt dat de strafvervolging voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van Dominic Ongwen en andere krijgsheren zoals hij, deel uitmaakt van het verwerkingsproces voor de gemeenschappen die door dergelijke gruwelijkheden zijn getroffen; en er wordt gehoopt dat dit mogelijke toekomstige misdadigers zal afschrikken.

ASF werkt nauw samen met lokale organisaties en slachtoffergemeenschappen in Noord-Oeganda; waarbij ze hen kennis en informatie bieden over internationale justitie in brede zin en meer specifiek over de rechten van slachtoffers en het proces. ASF en haar partner het Justice and Reconciliation Project zijn vandaag in de stad Gulu, Noord-Oeganda aanwezig, samen met vertegenwoordigers van de getroffen gemeenschappen om live beelden te bekijken van de rechtszitting met betrekking tot de bevestiging van de tenlastelegging in deze zaak.

Bekijk het ISH audio-visuele programma: Ongwen-zaak: Inleiding tot rechtszitting met betrekking tot bevestiging van tenlastelegging.

Ga voor meer informatie over het internationaal gerechtigheidsproject Crossroads van ASF naar deze website.

Coverfoto: ASF heeft de slachtoffergemeenschappen en de maatschappelijke organisaties gevraagd wat ze van de rechtszitting verwachtten.  ©ASF/D. Natukunda