AdZG sensibiliseert het grote publiek: “Open je ogen voor onrechtvaardigheid”

Steun ASF

Brussel, 16 juni 2012 – Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) lanceert een sensibiliseringscampagne rond de noodzaak van het steunen van justitie in postconflict- en ontwikkelingslanden. Met de slogan: “Open je ogen voor onrechtvaardigheid” wijst AdZG erop dat gerechtigheid niet enkel een essentiële voorwaarde is om vrede te consolideren en om armoede te bestrijden, maar ook dat het respecteren van mensenrechten centraal staat in het dagelijks leven van kwetsbare mensen.

Een rechtsstaat vestigen is een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame vrede en voor socio-economische ontwikkeling. Dit idee ligt aan de wortels van de acties van de NGO die dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. “Zonder gerechtigheid, geen vrede. En zonder vrede, geen toegang tot voeding, water, gezondheid of onderwijs,” legt Francesca Boniotti, de Algemene directrice van AdZG uit. “Een onafhankelijke justitie is dus cruciaal voor het respecteren van iedereens fundamentele rechten. Voor de meest kwetsbare mensen is het een kwestie van overleven.”

De actie beoogt het publiek in België bewust te maken rond de inspanningen, gedaan in vele landen die uit een conflict komen of in ontwikkeling zijn ten voordele van onpartijdige en onafhankelijke justitie. Elke dag moeten de rechten van kwetsbare mensen verdedigd worden, zoals die van vrouwen die dikwijls het slachtoffer zijn van geweld, minderjarigen – kindsoldaten of gedetineerden zonder bijstand, slachtoffers van misdaden tegen de mensheid of foltering.

“Via deze actie willen we het publiek eraan herinneren dat justitie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het is een vereiste en een essentiële factor in ontwikkeling,” vertelt Francesca Boniotti. De verhalen van Thulesa, Joseph, John en Saber worden verteld door medewerkers van AdZG in de vorm van mini-animatiefilmpjes en zijn beschikbaar op de website van AdZG. De boodschap wordt terzelfdertijd gedragen door advertenties en banners in Franstalige media (in de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure).

De sensibiliseringsactie van AdZG “Open je ogen voor onrechtvaardigheid” werd mogelijk gemaakt met de steun van partners la Régie Générale de PublicitéEarthview en E-Frame.