Hervatting van de zaak Chebeya: AdZG hoopt dat de waarheid zegeviert

Congo (de Democratische Republiek)MensenrechtenverdedigersNews

Kinshasa/Brussel, 17 juli 2012 – Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) hoopt dat de voortzetting van het proces Chebeya een nieuwe kans is om zo dicht mogelijk bij de waarheid over de feiten te komen, maar dan wel in een rechtvaardig proces, volgens de regels. Het proces in beroep moet ophelderen in welke omstandigheden Floribert Chebeya, voorzitter van de Congolese ngo “De stem van de stemlozen” in 2010 is gestorven. AdZG meent dat het vonnis in eerste aanleg dat op 23 juni 2011 werd uitgesproken, geen antwoord gaf op alle vragen van onder meer de broers en zussen van Chebeya, die AdZG vertegenwoordigt.

Het Hoog Militair Gerechtshof van Kinshasa is begonnen met het onderzoek in beroep van het strafdossier over de dood van Floribert Chebeya en de verdwijning van zijn chauffeur Fidèle Bazana, van wie het lichaam nog altijd niet is teruggevonden.

Nadat meer dan drie maanden lang hoorzittingen werden gehouden, werden tijdens het proces in eerste aanleg op 23 juni 2011 vier verdachten ter dood veroordeeld terwijl een vijfde verdachte levenslang kreeg. Drie andere verdachten werden vrijgesproken.

De slachtoffers konden geen genoegen nemen met dit vonnis”, verklaart Jean-Charles Paras, deskundige Burgerlijke en politieke rechten van AdZG. “Er zijn nog te veel dingen onduidelijk, zoals de ware doodsoorzaak en de verantwoordelijkheid van alle daders die bij deze zaak betrokken zijn. We zijn er trouwens niet van overtuigd dat ze allemaal in beschuldiging werden gesteld.”

AdZG benadrukt eens te meer dat dit symbolische proces voor het Congolese gerecht de gelegenheid is om te tonen dat het in staat is de straffeloosheid te bestrijden in een eerlijk proces en dat het tegen de doodstraf gekant is. Volgens Jean-Charles Paras is “de doodstraf uitspreken in een proces waarin alles herinnert aan Floribert Chebeya een regelrechte aanfluiting van zijn engagement voor de mensenrechten.”

© La Passerelle

Floribert Chebeya werd op 2 juni 2010 dood aangetroffen in zijn auto. Al snel bleek uit verschillende elementen van het onderzoek dat hij vermoedelijk een niet-natuurlijke dood is gestorven en dat tal van militairen en ook de staatsveiligheid hierbij betrokken waren.

Sinds de start van het proces in november 2010 steunt AdZG de organisatie van de verdediging van de broers en zussen van Floribert Chebeya, die zich burgerlijke partij stellen. Dat is ook zo tijdens het proces in beroep.